Watersport Vereniging De Zuiderzee is een actieve vereniging, opgericht in 1964, die tot doel heeft de watersport te beoefenen en te bevorderen.
Postadres:
Postbus 128 8320 AC Urk

Binnen de vereniging zijn 250 personen actief. Deze zijn: lid, donateur, jeugdlid, echtgenootlid of instructielid. Op dit moment is er een ledenstop ingevoerd aangezien de aanvragen voor het lidmaatschap de mogelijkheden van de vereniging overschrijden.

WSV de Zuiderzee beschikt over een eigen jachthaven met 90 ligplaatsen. Maximale afmetingen van schepen met een ligplaats bij wsvdz zijn 12 x 4 meter. In het jaar 2003 is de jachthaven gesaneerd, weer op diepte gebracht en is het aantal ligplaatsen uitgebreid. In 2005 is er nog een gedeelte gesaneerd ivm verzanding door zand overslag in de haven van Urk.

Voor passanten is het mogelijk om een ligplaats in te nemen. De vakken waarin het bordje op groen staat kunnen voor 1 nacht worden gebruikt door passanten. In overleg met de havenmeester kan een passanten ligplaats worden verlengd. Indien de vaste ligplaatshouder terug komt zal de ligplaats weer vrij moeten zijn. De havenmeester weet welke ligplaatsen beschikbaar zijn. Het passanten tarief kan jaarlijks worden aangepast aan de onkosten van de vereniging. Passanten tarief is inclusief stroom, water en gebruik van de douches.

Voorts beschikt men sinds oktober 2004 over een nieuwe botenloods, met een oppervlakte van 1200 M² waarin de winter ca. 40 boten gestald kunnen worden, tevens zijn er ruime mogelijkheden voor buitenstalling.

Voor zowel de jachthaven en de binnen winterstalling geldt dat er momenteel een wachtlijst is. Tevens is er een ledenstop ingevoerd.

De vereniging draait voornamelijk op de inzet van haar leden en donateurs dmv het uitvoeren van zelfwerkzaamheid.