Beter af op Urk! Dat geldt natuurlijk altijd, zomer en winter. U bent welkom op bedrijvig Urk, culinair Urk of waterrijk Urk. Urk staat vooral bekend om vis. Maar Urk is ook cultuurhistorie, winkelen en heerlijk eten en drinken. Urk is bedrijvigheid in de haven en waterrecreatie. Urk is het oude Zuiderzeegevoel in een modern jasje. Urk is Urk. De Urker bevolking speelt hierin natuurlijk ook een belangrijke rol. We zijn allemaal ambassadeurs van Urk en trots op onze prachtige gemeente met ruim 18.000 inwoners. We verwelkomen u dan ook graag op Urk en zijn er zeker van dat u verrast bent over de veelzijdigheid van Urk.

Urk bestaat al meer dan 1000 jaar en is tot 1939 een eiland geweest. In dat jaar werd de dijk van Lemmer naar Urk voltooid. In 1942 viel de Noordoostpolder droog en was Urk definitief eiland af.

Sinds die tijd vormt Urk een unieke gemeente met een geheel eigen cultuur en geschiedenis naast de nieuwe, door planologen ontworpen, gemeenten in de polder. Met name vanaf het water biedt Urk een schitterende aanblik. Tijdens een vaartocht is dit goed te zien. De heuvel die oprijst uit de voormalige Zuiderzee met daarachter de contouren van de laaggelegen polder.

De geschreven geschiedenis van Urk gaat terug tot 966. In dat jaar wordt het eiland voor het eerst in officiële documenten vermeld. Deze pagina’s geven hierover informatie. Zoals de centrale rol van de zee en de visserij die veel aspecten van het dagelijks leven en het karakter van de bevolking heeft bepaald. Verder vindt u meer informatie over de Urker klederdracht en het museum.

Meer informatie over Urk is te lezen op de internet site van de gemeente Urk door hier te klikken.