Groeten van Jaap Bruinsma uit Porches Portugal

20-03-2012 Update reis door Frankrijk

12-03-2012 Tekst en foto’s toegevoegd.

Een groet vanuit  het zonnige zuiden. Eerst ben ik een maand in Spanje geweest. Daarna doorgereist naar de Algarve waar ik alweer anderhalve maand ben.
Ik heb hier een portugees huisje gehuurd. Zeer mooi en geschikt huisje. Ik heb al van alles gedaan. Ben bezig geweest met een paardenkraal maken, hooi halen, hout zagen, reparaties etc. etc en natuurlijk genieten van de omgeving hier.
Heb de fiets meegenomen dus ik kan alle kanten op.

Ik ben nu begonnen met onderhoud aan een zeilboot. De boot is van iemand uit Duitsland. Dat de eigenaar iemand zocht voor het onderhoud aan de boot, daarvoor ben ik getipt door mensen die hier in de Algarve al meer dan 15 jaar zitten.
Binnenkort zal ik wat meer foto’s sturen van het zeilgebeuren hier in Portimao. Dit is een prachtig uitgangspunt voor het maken van zeiltochten. Ligplaatsen zijn hier in verhouding niet duur.

Jaap in den vreemde is bezig aan een schip van iemand uit Duitsland. Ik heb eerst de huid schoongemaakt. Daarna probeer ik het te poetsen met (polish). De boot is een  ‘freedom 34′ van amerikaanse makelaardij. Zeer snelle zeiler. Beetje typische opbouw. Geen tuigage, twee masten en twee zeilen van dezelfde afmeting achter elkaar.

Het schip is afkomstig van de Bodensee in Duitsland. Hij heeft het zelf naar Portimao gezeild en het er levend vanaf gehaald (storm). Gaat van de zomer naar Madeira.

Kijk bij de foto’s voor een foto met bewuste duitser. Hij bood ons aan gezamelijk te eten op het strand van Armacao de Pera. Zijn er in zijn bus naar toe gereden. Hij woont in Dresden en was getrouwd met een vrouwelijke arts (overleden). Nu blijkt,dat hijzelf net is geopereerd aan Krebs (kanker).

Hij moet 18 maart weer terug naar Duitsland voor verdere behandeling. Destemeer voor mij een reden om voor hem z’n zeiljacht er weer glanzend uit te laten zien (dat hij er weer mee voor den dag kan komen). Ondanks deze ziekte heeft hij nog plannen genoeg.Als je er maar in blijft geloven, kan ’t zeker helpen. De nodige afleiding moet je dan creeren. Hij zou nog graag z’n rondje Mittelmeer willen maken om z’n vrienden tegen te komen.

Ook nog een foto,waarbij de portugeese televisie een vraaggesprek opneemt en ons met de camera in ’t vizier heeft (we zijn met z’n zessen).

Vandaag (12-3) bijna de laatste hand gelegd aan ’t bewuste zeiljacht met de twee kevlar masten.zoals je kunt zien is ’t bovenste gedeelte nog niet gebeurd.Voor de rest is ’t weer knap voor den dag gekomen. Zal morgenochtend dat bovenste  ter hand nemen (boven ’t berghout). Ik denk dat deze duitser in ”t geheel niet mag mopperen. Al met al een gezellige zaak. Je treft dan zeker vele soortgenoten. Op zich is dat zeilerswereldje niet zo groot en is ’t niet verkeerd ook hier je licht eens op te steken.

Morgenmiddag nog even met hem eten en dan plusminus 13.00 op de fiets terug naar m’n huisje om woensdag 14-3 richting Lissabon af te reizen

Klik hier om meer foto’s van Jaap te bekijken vanuit de havenstad Portimao.

20-03-2012 Apart verhaal.

Rit van Irun(spanje) naar Angouleme(frankrijk).

Wat eigenlijk opviel, is dat ik twee keer ben gecontroleerd door de franse politie. Eerst bij ’t overschrijden van de grens, dus dat ik frankrijk binnenreed op de A63 (peage).

Later weer, na voor de tweede keer door een tolpoort te zijn gereden ongeveer ter hoogte van Biarritz. Dit keer grondig. Er kwam zelfs een hasjhond aan te pas. Hond om de auto en in de auto. Vandaar dat ik ook elke keer onder de auto kijk of men er niets onder verborgen heeft.

Eigenlijk wat ik doe, is op zich wel gevaarlijk te noemen. Iedere keer dat ik stop om te overnachten, heeft men de mogelijkheid om op zo’n manier hasj te vervoeren. En dan richting Nederland te rijden in een nederlandse auto. Valt op! Heen heeft men er niets aan, maar terug natuurlijk wel. Je wordt dan onbewust betrokken in een ernstig delict. Kan me dan zo voorstellen, dat mensen in een keer door Frankfijk rijden.

Ben eigenlijk vergeten een foto te nemen van ’t geheel om bewijs te hebben, dat ik gecontroleerd ben en niets heb aan te geven. Had ik echt moeten doen. Jammer!

Ben in ieder geval gewaarschuwd. Gelukkig had ik m’n auto op bewaakt terrein rondom ’t hotel in Irun(Ibis) staan. Bij ’t in- en uitrijden gingen steeds weer de hekken dicht. Dat is misschien ook wel m’n geluk geweest. Enfin,hoop verder zonder brokken door franfrijk te komen en ’t kan nog steeds, want ik zit nu in Angouleme, boven Bordeaux, nog niet zo ver frankrijk in en de auto staat naast ’t hotel (Etap) in het centrum onbeheerd.

Zal morgen wel eerst grondig de onderkant bekijken of er geen pakket met magneetstrips onder de auto is bevestigd. Anders rammelt ’t er op de belgische kasseien wel weer af.

’t Kunnen vervelende bijzaken zijn met grote consequenties en zal autorijden door frankrijk niet meer zo plezierig zijn. Om ’t te herhalen is zeker wel te overdenken. Passende maatregelen moeten dan op hun plaats zijn, zoals ’t beheerd parkeren op een afgesloten terrein behorende tot ’t hotel. Zoals ik al eerder omschreef bij ’t Ibishotel in Irun aan de grens op spaans grondgebied. Ook mensen met mobile home’s is dit een over te komen risico.

’t Kunnen verkeerde mensen zijn, die er profijt van hebben en jouw vakantie een heel andere wending kunnen geven. Niet naat ’t hotel, maar eerst naar de ‘bak’ van ’t politiebureau en wat er dan nog allemaal aan vastzit. Hoop niet dat ’t je overkomt. Mijzelf natuurlijk ook niet.

Eens een andere kant van de medaille om te belichten. Het zijn van die levenslessen, die je later tot nadenken zetten. Schrijf ’t op om later er voor gewaarschuwd te zijn.

Groeten Jaap Bruinsma