Strijd op de beulakker

Zaterdag 3 september waren er weer de befaamde wedstrijden van watersportvereniging de Zuiderzee op de Beulakker. Ieder jaar gaan alle zeilers van deze vereniging naar het meer de “Beulakker” genaamd vlakbij Giethoorn, waar zij dan allemaal in gelijke bootjes tegen elkaar strijden. Zaterdag was er een prachtige zonnnige dag aangegeven en was er alleen nog wat onzekerheid over de hoeveelheid wind die er die dag zou zijn. In ieder geval had iedereen er zin in en waren er welgeteld 15 boten met bemanning die de strijd met elkaar aandurfden.

Om 10.30 uur was er het startsein voor de eerste wedstrijd. De wind was minimaal met als gevolg een langzame start, waardoor het dringen was. 15 boten duwden elkaar als het ware over de startlijn, waarna het tergend langzaam naar de eerste boei ging, waar omheen gerond moest worden. Het leek wel of iedereen tegelijk bij deze boei kwam, waardoor hetzelfde ritueel plaatsvond als bij de start. Na deze boei bleef de hele groep nagenoeg bij elkaar, op de boot van Dirk Smit na, welke kans zag heel langzaam weg te zeilen en net wat zuchtjes wind mee te pakken om afstand te nemen. Hij finishde hierdoor ook met zijn bemanning als eerste. De rest van het veld kwam hierachter aan, maar bij de finish was nagenoeg geen wind meer, waardoor velen stuurloos ronddraaiden en maar niet de lijn konden passeren. Na veel draaien en drukken kwam iedereen vlak achter elkaar binnen.

Op de kant hierna gingen natuurlijk weer de wildste verhalen rond waar het nou aan lag waardoor sommigen later finishden, ondanks dat iedereen dezelfde boot had. Iedereen kreeg gelukkig weer een nieuwe kans in de twee wedstrijden welke hierna zouden volgen.

De wind was wat harder gaan waaien, waardoor er toch wat meer spanning zou ontstaan als in de eerste wedstrijd. Om 12.00 uur was de start van de tweede wedstrijd. Het was de boot van Albert Woord welke het voortouw nam na de start. Het ging in ieder geval nu wat sneller als de eerste wedstrijd, waardoor er toch al snel een verdeling ontstond. Hierachter was het de boot van Cornelis Woord en de boot van Jan Korf Gerssen. Ook de boot van Piet Hoekstra en Hessel Ruiten zagen kans goede aansluiting te houden voor in het veld. Het waren de boten van Cornelis Woord, Albert Woord en Jan Korf Gerssen welke als eerste over de finish kwamen, gevolgd door de rest van het veld. Bij de finish was er wederom weinig wind, waardoor er weer een grote groep tegelijk bij de finish uitkwam en moeite hadden de finishlijn te passeren. Wederom was het drukken en protesten naar elkaar, omdat je eigenlijk in bepaalde posities voorrang moet verlenen, maar door de weinige wind was dit gewoon onmogelijk.

Op de kant was iedereen het gelukkig snel weer vergeten en kwamen de verhalen weer waarom de een na de ander later binnen kwam. De laatste wedstrijd ging om het ronden van twee boeien, welke ieder twee keer gepasseerd moesten worden. Om die te bereiken moest je met de wind die er toen stond meerdere malen overstag.

De start was om 14.00 uur. Het was Teun Buter en Jacob van Urk welke als eerste starten, gevolgd door de boten van Cornelis Woord, Iede en Henk Romkes, Geert Snijder, Cees Bakker, Albert Woord en Jan Korf Gerssen. Met name Cees Bakker deed het deze wedstrijden heel goed, gezien hij voor de eerste keer op de “Beulakker” in deze kleine bootjes meedeed. Deze zeven boten namen afstand op de rest van het veld en zagen ook kans als eerste de boei te ronden. Ze liepen uit en ronden ook als eerste zeven de tweede boei. Dezelfde rakken moesten nog een keer worden gevaren. Het was heel spannend, want deze boten bleven nagenoeg bij elkaar. Na het ronden van de volgende boei had het achterveld de pech dat de wind nagenoeg bij hun wegviel en daardoor een heel stuk achterop raakten.  De zeven welke voorop lagen zaten al te rekenen wat hun kansen waren in de totale einduitslag. Cornelis Woord had op dat moment de beste papieren gezien zijn eerdere uitslagen. Zij lagen met z’n allen hoog op het meer om van daaruit de slag te maken naar de finish, totdat het ergste gebeurde wat zeilers in een wedstrijd kan overkomen. De wind draaide helemaal, waardoor het veld welke achterop lag nu ineens rechtstreeks zonder een slag te hoeven maken naar de finish konden.Het gevolg was dat de acht schepen welke achterop lagen nu ineens als eersten finishden gezien de rest nog hoog vanaf het meer moest komen. Slechter senario was niet denkbaar, maar was voor degenen die voorop lagen gewoon domme pech en gooide daardoor ook het hele klassement overhoop.

In de totale einduitslag was het uiteindelijk de Gebr. Ruiten die als eersten eindigden, gevolgd door Dirk Smit en als derde Piet Hoekstra. Al met al was het een geweldige zonnige dag voor iedereen, welke s’avonds met een barbeque en een prijsuitreiking werd afgesloten.