Verbond schrikt van plan zandwinning IJsselmeer

Het plan voor een grootschalige zandwinning in het IJsselmeer bij Lemmer tussen Gaasterland en de Noordoostpolder kan grote gevolgen hebben voor de watersport. Het watersportverbond vindt dat alternatieven beter onderzocht moeten worden.

De firma Smals BV uit Herten (L) heeft een plan ontwikkeld om de komende 30 jaar een grote hoeveelheid industriezand te gaan winnen in het IJsselmeer. Daarvoor is een gebied op het oog van 250 ha, gelegen tussen de kust van Gaasterland en de Rotterdamse Hoek van de Noordoostpolder. Het gebied zal worden afgesloten voor de watersport en er wordt een werkeiland aangelegd van 25 meter hoog.

Alternatieve plannen
Ruud Guys, lid van het regioteam IJsselmeer van het Watersportverbond: “Wij zijn er geschrokken van de plannen. 250 ha is een forse lap water en de locatie ligt precies op de druk bevaren route van Lemmer naar Enkhuizen en het Markermeer. Daarnaast betekent het werkeiland met de daaraan gekoppelde industriële activiteiten een verstoring van de openheid en rust van het IJsselmeer. Voor veel watersporters is het van groot belang. In de zienswijze, die wij samen met HISWA Vereniging, de Chartervaart en Sportvisserij Nederland hebben ingediend, vragen wij daarom alternatieve plannen beter te onderzoeken. Het moet mogelijk zijn om de overlast voor de watersporters te beperken.”